Digital behandling uden ventetid
Ubehandlet fødselsdepression kan have store konsekvenser for både mor og barn samt familien som et hele. Flere kommuner har, på nuværende tidspunkt, imidlertid ikke et behandlingstilbud, som sikrer mødre med fødselsdepression hurtig hjælp. iCARE projektet bygger på et identificeret behov for at skabe et ensartet tilbud, som gør det muligt at tilbyde alle mødre med mild til moderat fødselsdepression behandling uden ventetid, uanset hvor i landet de er bosat.
Fokus for projektet er at udvikle og teste effekten af et nyt supplerende digitalt forløb, som kan bidrage til at skabe større lighed i tilgængeligheden af tilbud i de enkelte kommuner og samtidigt nedsætte ventetiden på opstart af behandling. Udviklingen af forløbet bygger på Internetpsykiatriens gode erfaringer med digital terapi i behandlingen af let til moderat depression. Forventningen er, at et lignende digitalt forløb også kan benyttes som led i en hurtig indsats, målrettet mødre med fødselsdepression. Der har ikke tidligere eksisteret et digitalt behandlingstilbud målrettet denne gruppe i Danmark, men lignende forløb er med succes afprøvet i andre europæiske lande.
Forskning har vist, at digital terapi kan være lige så effektfuld i behandlingen af mild til moderat depression, som traditionel terapi, i forhold til den rette målgruppe. Et selv-guidet digitalt forløb har samtidigt den fordel, at behandlingen kan påbegyndes med det samme og foregå inden for egne rammer, på de tidspunkter, hvor det bedst passer ind i den enkelte families dagligdag og rytme. Målsætningen er, på sigt, at kunne bidrage til at give alle mødre med fødselsdepression hurtig, lige og fleksibel adgang til hjælp og støtte via en let tilgængelig og tryg behandlingsplatform.
Behandlingsprogrammet
Behandlingstilbuddet består af digital kognitiv adfærdsterapi, særligt tilpasset mødre med fødselsdepression, leveret gennem en online behandlingsplatform. Indholdet kombinerer flere udvalgte terapiformer med små opgaver, og er bygget op som en blanding af tekst, lydfiler, animationer og korte videoklip. Forløbet er inddelt i 7 moduler med hver deres tema, plus et ekstra valgfrit modul. Hvert modul efterfølges af praktiske øvelser, som er en del af behandlingen rettet mod at få det bedre. Formålet er at give mødrene adgang til forskellige ressourcer og værktøjer, som kan hjælpe dem med at håndtere deres aktuelle livssituation, for derigennem at understøtte mental bedring.
I det første modul vil kvinden blive introduceret til symptomer, som det anbefales, at hun søger akut hjælp i forhold til. Programmet indeholder links med kontakt informationer til psykiatriske skadestuer i de enkelte regioner. Derudover afsluttes hvert modul med beskeden om, at kvinden skal kontakte sin egen læge eller sundhedsplejerske, hvis hun oplever, at hun får det dårligere eller ikke har tilstrækkelig gavn af behandlingsprogrammet.
Sundhedsplejerskens rolle
Det digitale behandlingstilbud udbydes og afprøves som udgangspunkt i 21 udvalgte kommuner, nærmere:
Brønderslev, Egedal, Greve, Haderslev, Hedensted, Herning, Ishøj, Kalundborg, Kerteminde, Lolland, Nyborg, Odsherred, Rønne, Slagelse, Stevns, Svendborg, Tårnby, Vejen, Viborg, Vordingborg og Aabenraa.
Behandlingsforløbet skal ses som et supplerende tilbud til den behandling, som allerede foregår i den enkelte kommune. De sundhedsplejersker, som deltager i projektet, vil få en mere uddybende introduktion til iCARE, som sætter dem i stand til at videreformidle tilbuddet til både mødre og kolleger.
Sundhedsplejersken vil sammen med den praktiserende læge oftest være familiens primære sundhedsfaglige kontakt efter fødslen. Da sundhedsplejersken, som en del af hendes vurdering af mor og barns trivsel, foretager screening for udvikling af fødselsdepression, vil det i de fleste tilfælde være hende, der identificerer tidlige tegn på fødselsdepression og enten anbefaler eller henviser kvinden til behandling.
Hvis sundhedsplejersken, ud fra de definerede deltagelseskriterier, vurderer, at behandlingstilbuddet er egnet, vil hun udlevere en folder med en QR kode, som giver kvinden adgang til at ansøge om deltagelse i forskningsprojektet. Ansøgningsskemaet screenes automatisk og kvinden vil herefter få at vide, hvilken deltagergruppe hun placeres i. Da iCARE er et RCT studie vil deltagerne blive inddelt i en gruppe, som får adgang til behandlingsprogrammet og en kontrolgruppe, som ikke vil modtage behandling via den nye platform.
Kriterier for deltagelse
ICARE afprøves i et samarbejde med 21 udvalgte kommuner. For at deltage i forskningsprojektet, skal kvinden være bosat i en af følgende kommuner:
Brønderslev, Egedal, Greve, Haderslev, Hedensted, Herning, Ishøj, Kalundborg, Kerteminde, Lolland, Nyborg, Odsherred, Rønne, Slagelse, Stevns, Svendborg, Tårnby, Vejen, Viborg, Vordingborg og Aabenraa.
For at kunne deltage i iCARE projektet skal kvinden have udviklet symptomer på fødselsdepression inden for 3 mdr. efter fødslen.
Det digital tilbud henvender sig til mødre med mild til moderat fødselsdepression, svarende til en score på 11-18, på Edinburgh Postnatal Depression Scale
For at kunne gennemføre det digitale behandlingsforløb, er det en forudsætning, at kvinden taler og skriver dansk.
For at kunne deltage i projektet skal kvinden være fyldt 18 år.
For at kunne modtage digital behandling er det en forudsætning at kvinden har adgang til internettet via computer eller smartphone.
Eksklusionskriterier
Det digitale behandlingsforløb er ikke egnet, hvis kvinden har tanker om selvskade, svarende til en score på 2 eller højere på spørgsmål 10 i Edinburgh Postnatal Depression Scale.
Da det digitale behandlingsforløb er en del af et forskningsprojekt, må kvinden ikke lide af svær psykisk eller fysisk sygdom.
Om iCARE
Forskningsprojektet er rettet imod at udvikle og afprøve effekten af et digitalt forløb, i behandlingen af mild til moderat fødselsdepression. Hensigten er at undersøge, om der kan udvikles et nyt supplerende behandlingstilbud, som kan etableres på landsplan.
Projektteamet bag iCARE
iCARE er et forskningsprojekt, som understøttes af forskere og professorer fra flere af landets universiteter samt projektmedarbejdere og konsulenter hos Center for Digital Psykiatri.
Forskergruppen bag iCARE



